
Probabil cea mai controversată funcție nou anunțată de Microsoft, Windows Recall pare să transforme fiecare PC într-un veritabil aparat de înregistrare, ce-ți documentează fiecare activitate cu capturi de ecran și descrieri amănunțite organizate de un AI care te „veghează” permanent, totul apărând într-o bază de date criptată la care doar tu ai acces, teoretic.
Oficial, Windows Recall este pentru tine. Adică un ajutor, o funcție de căutare cât se poate de modernă la care apelezi pentru a regăsi orice mic detaliu despre ceva ce ai făcut mai demult, punând întrebări de genul „cât costa rochița aia pe care am văzut-o la magazinul X”.
Așa cum era și normal, funcționalitatea care pare inspirată direct din filme SF a stârnit controverse și ridicat opoziție puternică din partea oricui înțelege câtuși de puțin cum funcționează totul și interesat de protejarea propriei intimități.
Chiar dacă Microsoft susțin că și-au corectat abordarea, ajustările recente sunt mai degrabă pentru corectarea aspectelor care țin de securitate (prima versiune Windows Recall păstra toate datele într-o arhivă slab protejată, pe care experții în securitate au deschis-o fără mari dificultăți, expunând „bogăția” de date astfel colectate). Dar chiar și după implementarea unor mecanisme de criptare mai eficiente, funcționalitatea rămâne în esență neschimbată. Ceea ce pare a fi un software inofensiv care rulează în fundal de fapt îți documentează fiecare mișcare, colectând „dovezi” cum ar fi link-urile accesate, mostre din documente și capturi cu imaginile afișate pe ecran, toate acestea intrând într-o uriașă bază de date care „spune” practic totul despre tine.

Funcția Windows Recall este în esență un motor de căutare găzduit de PC-ul tău, AI-ul organizând informațiile colectate cu lux de amănunte într-o arhiva ce poate fi consultată prin folosirea de cuvinte cheie.
Aparent, funcționalitatea Recall trebuia să fie inclusă cu noile PC-uri Copilor Plus lansate anul trecut în iunie, Microsoft abandonând acest plan de teama obiecțiilor ridicate de numeroși experți în securitate, care dacă ar fi fost mediatizate suficient puteau compromite întreg evenimentul de lansare. Noua dată de lansare stabilită pentru luna octombrie 2024, după ce interesul inițial din jurul lansării PC-urilor Copilor Plus ar fi suficient diminuat a fost de asemenea abandonată cu pretextul nevoii de a oferi „o experiență sigură și de încredere”.
Însă planurile de a lansa Windows Recall rămân în esență neschimbate, Microsoft presând cu testarea acestei funcționalități pe canalul Windows Insiders, mai întâi cu PC-urile Qualcomm Copilot Plus și apoi în versiune Preview disponibilă pentru PC-uri Copilot Plus echipate cu procesoare Intel și AMD.
Comentând pe acest subiect într-o postare pe blog, Microsoft precizează că funcționalitatea Recall va rămâne opțională, putând fi activată de utilizatorii care doresc să beneficieze de acest ajutor. De asemenea, salvarea instantaneelor în arhiva Recall poate fi „oricand” întreruptă prin dezactivarea acestei capabilități Windows.