
Într-un peisaj tech dominat de nume consacrate, gen Apple, Google, Samsung, Xiaomi si alte vedete de felul asta, puține branduri au reușit să se impună atât de rapid și eficient precum Baseus. Iar dacă ai mai întâlnit acest brand și te-ai întrebat de la ce vine, ce înseamnă, ei bine, este o prescurtare de la „Based on User”, adică bazat pe utilizator, un principiu care reflectă filosofia lor de a crea produse centrate strict pe nevoile reale ale utilizatorilor.
Povestea acestei mărci a început nu foarte demult, prin 2011, în Shenzhen. Inițial firma avea drept scop conceperea si producția de accesorii pentru telefoane mobile, gen huse, suporturi și încărcătoare. Deși la început era un jucător mic pe o piața extrem de aglomerată de accesoriilor, Baseus s-au remarcat rapid prin atenția ieșită acordată designului și funcționalității produselor lor. Odată cu succesul inițial, brandul s-a extins agresiv, diversificându-și portofoliul așa ca astăzi, Baseus produce o gamă variată de dispozitive, de la încărcătoare rapide pe tehnologie GaN, la căști wireless, Power Bank-uri, lămpi LED, dock-uri pentru laptopuri, dar și accesorii pentru mașini, precum suporturi magnetice, mini-aspiratoare sau încărcătoare auto.

Unul dintre momentele definitorii în evoluția Baseus a fost adoptarea timpurie a tehnologiei GaN, care a permis dezvoltarea unor încărcătoare extrem de compacte dar capabile să livreze o putere ridicată. Acest pas a poziționat brandul printre liderii în domeniul soluțiilor moderne de încărcare, rivalizând cu nume consacrate precum Anker sau UGREEN. Baseus s-au orientat in mod isteț și către ecosistemul Apple, lansând accesorii compatibile cu MagSafe, hub-uri USB-C dedicate MacBook-urilor și suporturi pentru iPhone cu un design foarte reușit.
Toate astea au contribuit la consolidarea unei baze loiale în rândul utilizatorilor de produse premium. Astăzi, Baseus sunt prezenți în peste 180 de țări în Europa, Asia, Orientul Mijlociu și America Latină, au peste 300 de brevete și mai multe premii internaționale de design. În plus, au început să exploreze și zona asta de smart home, cu purificatoare de aer, boxe inteligente și instrumente multifuncționale pentru uz casnic. Și fix despre un astfel de produs vom discuta azi: ceea ce am aici in fata sunt unele dintre cele mai mișto camere de supraveghere pe care am pus mana vreodată.

De obicei camerele de supraveghere profi sunt extrem de complicate, au o mulțime de setări complexe de rețea, si din aceste motive ele trebuie instalate de firme specializate, bla, bla, bla. Dar dacâ vreau ceva simplu, intuitiv, ușor de instalat, dar in același timp funcțional si eficient? Ei bine, aici intra in scena Baseus S1 Pro Outdoor! Și va spun sincer ca eu, personal, am tot căutat un astfel de sistem DIY, care sa nu presupună o instalare specializata sau vreo soluție complicata de monitorizare. Pentru ce? Pai dat fiind ca ne-a dispărut din casa scării unde avem biroul întâi o bicicleta, apoi trotineta noastră pe care o foloseam sa mergem sa ne cumpăram diverse mărunțișuri, am considerat ca a sosit momentul sa ne punem si o astfel de soluție de supraveghere.
Nu cred ca mai are rost sa intram in lista lunga de motive pentru care ar trebui sa deții un astfel de sistem, si cum soluțiile oferite la cheie de firme dedicate mi s-au părut scumpe, stângace si complicate, ne-am gândit „ba, dar parca ne ocupam de tehnologia aici in Zona”. Așa ca, atunci când mi s-a propus sa testez aceasta soluție de la Baseus, si dat fiind ca le știam deja produsele si le apreciam, am zis da instant ca ness-ul. Și mă gândesc ca poate mai sunt si alții interesați de astfel de soluții de supraveghere.

Kit-ul pe care l-am primit este unul dual, adică are doua camere in cutie, si fiecare camera este la rândul sau duala, adică are doua obiective, unul wide si unul tele, si vom dezvolta imediat si acest subiect. Dar marea șmecherie a acestui kit este alta: faptul că aceste camere vin dotate cu niște mici panouri solare, care in teorie, cel puțin, ar trebui sa le ofere energie forever, sau oricum, pe o perioada foarte îndelungata.
Practic, acumulatorii interni ai camerelor pot fi încărcați si prin intermediul micilor panouri solare, pentru a tine camerele in viată. La set-up-ul inițial trebuie sa le încarci full pe USB-C, așa scrie la carte, după care in teorie cel puțin, vei uita sa le mai încarci vreodată. Si in vreme ce ideea asta de încărcare solara nu este noua pe camerele de supraveghere, partea faina aici este ca panourile se si rotesc automat, pe mai multe axe, pentru a capta cat mai multa lumina.

Ca un mic spoiler, va zic din start ca am avut o experiența excelenta cu acest kit, si mă gândesc foarte serios sa mi-l cumpăr.
Dar merită oare prețul de 1.625 de lei, la cat le-am găsit la prima strigare pe Emag? Pai hai sa vedem. Kit-ul ăsta cu două camere si baza care se conectează in router, are un aspect modern, elegant, iar elementele care îl compun sunt făcute dintr-un plastic industrial tăpănos, ceea ce le face nu doar sa para, ci sa si fie foarte robuste.
Sigur, baza va strânge praf in casa conectata într-un router, deci trăsătura asta de rezistenta nu este atât de importanta, dar ea contează in cazul camerelor, pentru ca pana la urma, ele sunt gândite pentru exterior, deci vor trebui sa facă fata unor condiții meteo variate. Prin urmare, camerele au si rating IP67 de rezistenta la apa si praf, ceea ce mi se pare important pentru o astfel de soluție de supraveghere.

Instalarea kit-ului a fost pe atât de simpla pe cat mă așteptam; baza are nevoie doar de alimentare la priza si de conectarea prin cablu la router. De asemenea, împerecherea camerelor cu home station-ul H1, așa se numește baza, s-a făcut extrem de ușor prin apăsarea unui buton de pairing, iar conexiunea se face wireless, pe WiFi de 2.4Ghz, si. Asta e bine, pe de-o parte, si mai puțin bine pe de alta.
E bine pentru ca scapi de orice fel de fire, conectarea se face seamless, in schimb daca ieși din raza de acoperire a rețelei, gen vrei sa duci una dintre camere într-un colt mai îndepărtat la curții, NU ai posibilitatea de a o conecta prin vreun fir mai lung, camerele nu au port ethernet, si nici nu ai vreo opțiune 4G pentru internet.
Revenind, baza se conectează deci la router prin fir, daaar, am descoperit ca o poți conecta si wireless, deci nu trebuie sa stea musai lângă router. Apoi am descărcat aplicația lor numita Baseus Security din App Store sau Google Play si am făcut un update rapid de firmware. Deci practic, in doar câteva minute, sistemul era deja funcțional.

Așa cum spuneam, fiecare camera are doua lentile: un wide care livrează rezoluție pana la 3K si are un unghi de vizualizare de 120 de grade, si suporta si un zoom digital 8x, dar partea isteața este ca ai si un telefoto, care la rândul sau are si el un zoom digital tot 8x. Pe timpul zilei, imaginea este fenomenala, strălucitoare si colorata, si am fost plăcut surprins si de cat de fluida este mișcarea capturata. Inclusiv mașinile se mișca in real time, fără artefacte sau ghosting.
Partea de senzori de mișcare s-a dovedit si ea excelenta, cu alte cuvinte, sistemul este extrem de responsiv in a detecta mișcarea. Pot sa si reglezi senzitivitatea nivelului de detecție pe o scara de la 1 la 5; camerele vin setate in mod default pe 3, iar mie nivelul mi s-a părut mai mult decât suficient, nu am simțit nevoia nici sa cresc, nici sa scad aceasta setare, S1 Pro făcând o treaba buna in materie de detecție. Iar in momentul in care simte mișcare, te notifica instant, desigur, asta daca vrei sa te frece la cap non-stop cu notificările.

Înregistrarea pornește automat la detecția mișcării, si găsești foarte repede înregistrările in secțiunea events. Verificarea footage-ului si controlul playback-ului sunt si ele foarte simple si intuitive, si mai mult, Baseus iți oferă inclusiv opțiunea de a descarcă si a distribui aceste clipuri.
Iar acum, haideți sa ne concentram puțin pe partea de baterie si autonomie, pentru ca asta este un aspect important al oricărui sistem outdoor de supraveghere. Bănuiesc ca nu vrei sa încarci acumulatorii prea des, si cu atât mai puțin vrei ca ei sa se descarce când ti-e lumea mai draga. Pe site-ul oficial, Baseus nu dezvăluie autonomia, dar micile panouri solare de pe camere si capabilitatea lor de a urmări lumina solara ar trebui sa te scutească de grija privind autonomia. In cele doua săptămâni in care ne-am jucat cu ele, nu s-au oprit niciodată si nici nu au scăzut vreodată sub 50% charge, chiar daca, așa cum bine știți, am avut parte si de câteva zile înnorate si ploioase, ba ieri dimineața am avut parte si de ceva ninsoare. Nu le-am reîncărcat niciodată in acest interval, si nici nu le-am menajat, pentru ca na, le-am avut in regim de test. Prin urmare, nici măcar utilizarea frecventa a unor feature-uri care in mod normal sug bateria, nu a penalizat prea tare autonomia.

Switch-ul dintre wide si telefoto se face extrem de simplu, printr-un singur tap, atunci când vrei sa vezi live camerele sau înregistrările lor din aplicație. La fel de fain mi s-a părut si faptul ca cele doua lentile poate fi vizualizate in paralel, fie una sub alta, fie Picture-in-Picture. Sau le poți vedea in mod individual, full screen, din aplicație. Tabloul de bord pentru vizualizarea live a camerelor este bine organizat si ușor de navigat, cu toate funcțiile si setările importante la îndemâna, inclusiv partea de sunet bidirecțional. Ce naiba înseamnă asta?
Pentru cei care nu știu, audio bidirecțional înseamnă ca pe fiecare camera se găsesc atât un difuzor cat si un microfon, si sistemul poate fi folosit pentru a trăncăni cu cineva aflat in fata camerei, direct din aplicație. Eram oricum familiar cu șmecheria asta, pentru ca am mai folosit in trecut un astfel de mini-sistem de supraveghere de la Netgear, pe când erau fetele mele foarte mici, si mă jucam cu drăcia asta de two way audio, ca sa le amuz si sa mă amuz, pentru ca nu știau de unde vine vocea din încăpere. Îmi aduc aminte ca atunci când fetele aveau 3-4 ani si umblau sau cotrobăiau prin casa, obișnuiam sa le interpelez prin camera si sa mă distrez de reacția lor total nedumerita când nu-si dădeau seama de unde vine vocea. Sistemul two way de pe S1 Pro este destul de bun, sunetul se aude tare si clar, si n-are nicio legătura cu compresia penala pe care o întâlnești de obicei pe astfel de sisteme.

Iar acum, hai sa vorbim si despre alte capabilități importante. In principiu, baza aia numita H1, suporta intern 16 giga de înregistrări, dar exista si o șmecherie: poți sa adaugi la stocarea interna limitata încă un SSD sau un Hard-disk de 2.5 de capacitate mult mai mare, adică H1 suporta pana la 16 Terra de stocare. Desigur, daca iți permiți un astfel de SSD sau hard-disk gargantuan. Toate datele si înregistrările sunt criptate, iar Baseus oferă o garanție de doi ani pentru camere si baza.
Sunt si câteva lucruri pe care mi le-as fi dorit de la un sistem care costa peste 1.600 de lei. Lentilele camerelor nu pot face pan sau tilt, iar mecanismul care mișca panourile solare este doar pentru respectivele panouri. Prin urmare, nu exista un tracking mecanic si, din păcate, nici măcar unul digital. O alta problema este stocarea locala despre care vorbeam mai înainte. Da, este fain ca stația suporta intern pana la 16 Terra de stocare, dar nu ai opțiunea de a înregistra intr-un Cloud de exemplu, sau pe un NAS extern. Cu alte cuvinte, stocarea locala este si singura opțiune, iar cei 16 giga cu care stația vine din cutie te țin cam 3 luni sau mai puțin, asta desigur, daca nu investești Intr-un SSD sau HDD extra. Desigur, pentru mulți, probabil asta nu e o mare problema, dat fiind ca nu vorbim totuși despre un sistem profesional de supraveghere, ci despre o soluție consumer, care pana la urma își face treaba si așa. Atunci când spațiul se umple este ca la camerele de bord, sistemul începe sa înregistreze peste clipurile existente.

Așa cum spuneam, nu te oprește nimeni sa-ti cumperi si sa-ti instalezi încă un SSD extra mult mai mare, dar soluția asta exclusiv locala tot mi se pare o limitare. In rest, nu prea am ce sa-i reproșez acestui kit S1 Pro: este robust, ușor de instalat si utilizat, este simplu si intuitiv, iar prețul, chiar daca puțin piperat, rămâne substanțial mai mic decât al multor soluții similare.
Calitatea video este excelentă, aplicația companion mi se pare intuitiă si bine făcută, iar soluția panourilor solare, care se mai si mișcă, mi se pare inspirata pentru un astfel de sistem. Doar chestia asta singura este o mare șmecherie, pentru ca nu trebuie sa mai dai jos camerele pentru reîncărcare, mai ales daca le ai poziționate într-o zona intens luminata a casei sau a curții. Si nu in ultimul rând, chiar daca prețul nu este chiar mic, este oricum mai bun decât al unei soluții care implica si un abonament lunar sau anual si o instalare inițială scumpa si complicata. Practic ai di tati: doua camere cu doua obiective fiecare, flexibile si ușor de conectat, autonomie senzațională, senzor de mișcare, imagine infraroșu noaptea sau chiar color, cu ajutorul unui LED ce poate fi pornit automat, spațiu de stocare upgradabil si o aplicație idiot proof, robusta si intuitiva.
Eu cred că pentru un sistem de securitate consumer si care poate fi repede si ușor implementat cu mana ta, nu este exagerat de scump. Desigur, nu este profesional si nici nu este gândit pentru Fort Knox, dar pentru nevoile unora ca mine si ca ale majorității utilizatorilor care vor o astfel de soluție pentru acasă sau pentru birouri mici, este excelenta. Prin urmare, cel mai probabil am sa fac așa cum fac întotdeauna când îmi place un produs, am sa votez cu portofelul si am sa-mi cumpăr. Daca sunteți in căutarea unui astfel de sistem, Baseus S1 Pro outdoor este o opțiune de pus pe lista.