
După ce a folosit drept „cobai” telefoanele Pixel 4a, unele exemplare fiind chiar defectate în urma unei actualizări Android care a inclus un algoritm insuficient de bine testat pentru gestionarea bateriei, Google vine acum cu produsul finit, o nouă funcție Battery health assistance despre care tot Google ne spune că poate prelungi durata de viață a bateriei.
Deocamdată nu se știe dacă va ajunge și la dispozitive Pixel de generație mai veche, însă noul sistem de administrare a „sănătății acumulatorului” va veni cu siguranța inclus pe telefoanele Pixel 9a.
Potrivit Google, ”Acest software va ajusta tensiunea maximă a bateriei în etape care încep la 200 de cicluri de încărcare și continuă treptat până la 1000 de cicluri de încărcare pentru a ajuta la stabilizarea performanței și a îmbătrânirii bateriei”.
„Este posibil să observați mici scăderi ale duratei de funcționare a bateriei pe măsură ce bateria dvs. îmbătrânește. Mecanismul de asistență pentru sănătatea bateriei va regla și viteza de încărcare a telefonului în funcție de capacitatea ajustată. Este posibil să observați o ușoară modificare a performanței de încărcare a bateriei.”
Citind printre rânduri, algoritmul descris de Google este asemănător funcționalității implementată de Apple cu scopul de a preveni oprirea neașteptată a telefoanelor iPhone echipate cu acumulatori degradați, însă fără o penalizare directă a performanțelor la partea de procesor. Și contrar narativului folosit de ambele companii, scopul principal nu este acela de a „prelungi durata de funcționare a bateriei”, ci de a amâna cât mai mult înlocuirea acumulatorului uzat, eventual, până după ce telefonul va fi ieșit din garanție. Asta pentru că tot Google admite că utilizatorii Pixel 9a ar putea observa ”mici scăderi ale duratei de funcționare a bateriei pe măsură ce bateria dvs. îmbătrânește”, respectiv ”observați o ușoară modificare a performanței de încărcare a bateriei”.
Altfel spus, mecanismul Battery health assistance nu va opri uzura normală a acumulatorilor Li-Ion, modalitatea de funcționare bazată pe ”ajustarea progresivă a tensiunii maxime” echivalând cu oprirea automată a încărcării la un nivel tot mai redus, pentru limitarea uzurii survenite spre finalul ciclului de încărcare. Dar dacă asta se face fără ca ajustarea în minus să se reflecte în procentul de încărcare afișat, probabil că se vor găsi destui nemulțumiți care să acuze Google că reduce din motive obscure capacitatea reală a acumulatorilor Pixel.
Funcția va fi disponibilă mai întâi pe telefoanele Pixel 9a, dar Google precizează că în cele din urmă va fi lansată pe „o selecție de dispozitive Pixel” în cursul acestui an.