Pagina 1 din 1

O companie australiană a lansat primul sistem AI care rulează pe celule umane vii

Scris: Dum Mar 09, 2025 11:08 am
de Diliul
Imagine

Cortical Labs CL1 este prima ”Inteligentă biologică sintetică” din lume, găzduită într-un computer hibrid care îmbină celulele creierului uman cu procesoarele de siliciu pentru a forma rețele neuronale ultra-adaptabile și eficiente din punct de vedere energetic.

În termeni științifici, sistemul CL1 de la Cortical Labs este o Inteligență Biologică Sintetică (SBI). Computerul prezentat oficial la Barcelona, pe 2 martie 2025, este disponibil comercial și promite să revoluționeze cercetarea medicală.

Rețelele neuronale ale celulelor umane care se formează pe „cipul” de siliciu sunt în esență un computer organic în continuă evoluție, echipa de cercetători care a venit cu această invenție susținând că hibridul creat învață atât de rapid și este atât de flexibil încât depășește complet soluțiile AI bazate pe siliciu, folosite în prezent pentru a antrena modele de limbaj mari (LLM), cum ar fi ChatGPT.

Imagine

„Astăzi este punctul culminant al unei viziuni care a alimentat Cortical Labs timp de aproape șase ani”, a declarat fondatorul și CEO-ul Cortical, dr. Hon Weng Chong. „Ne-am bucurat de o serie de descoperiri critice în ultimii ani, în special cercetările noastre din revista Neuron, prin care culturile au fost încorporate într-o lume simulată a jocurilor și au primit stimulare electrofiziologică și înregistrare pentru a imita jocul arcade Pong. Cu toate acestea, misiunea noastră pe termen lung a fost să democratizăm această tehnologie, făcând-o accesibilă cercetătorilor fără realizarea hardware-ului și software-ului specializat. El a adăugat că, deși acesta este un pas inovator înainte, întreaga amploare a sistemului SBI nu va fi văzută până când nu va fi în mâinile utilizatorilor.

„Oferim „Wetware-as-a-Service” (WaaS)”, a adăugat el – clienții vor putea cumpăra direct biocomputerul CL-1 sau pur și simplu închiria timp de procesare, accesând platforma de la distanță pentru a lucra cu tehnologia celulelor cultivate prin cloud. „Această platformă va permite milioanelor de cercetători, inovatori și mari gânditori din întreaga lume să transforme potențialul CL1 într-un impact tangibil, real. Le vom oferi platforma și sprijinul pentru a investi în cercetare și dezvoltare și pentru a genera noi descoperiri și cercetare.”

Imagine

Inteligența biologică sintetică și-ar putea găsi aplicații în tot felul de domenii care solicită analiză la un nivel foarte ridicat de complexitate, cum ar fi descoperirea medicamentelor și urmărirea testelor clinice, precum și alte sarcini care necesită folosirea unui AI cât mai ușor de personalizat.

CL1, care va fi disponibil la scară largă din a doua jumătate a anului 2025, ar putea marca un moment de cotitură pentru industria AI, înlocuind soluțiile bazate pe forța brută a cipurilor grafice cu bioprocesoare hibride care emulează modul de funcționare al creierului uman, mult mai versatile și eficiente decât ne-am fi imaginat vreodată.