Pagina 1 din 1

ASUS Zenbook A(ir)14 – Nu am putut să mă abțin din comparație (review)

Scris: Sâm Feb 08, 2025 4:02 pm
de Diliul
Imagine

Ai probleme cu spatele? Coloana doare de la prea mult cărat gadgeturile cele de toate zilele peste tot după tine? Nu ai vrea tu un ultraportabil finuț, ușurel, frumușel și care să-ți fie alături toată ziua, poate chiar mai mult, pe o singură încărcare?

Ei bine, astăzi vă prezentăm noul Zenbook A14 de la ASUS, acest laptop de 14 inchi care cântărește 980 de grame și este în întregime acoperit cu Ceraluminiu, nu doar top plate ca în cazul lui Zenbook S14 testat anterior.

Imagine

Inima lui Zenbook A14, după cum am aflat și la prezentarea din Las Vegas, la CES 2025, este un Snapdragon X Elite, un procesor ARM a cărui adopție este în creștere în zona aceasata de ultraportabile. Există totuși câteva programe care nu au încă suport, deci va trebui să vă faceți temele înainte de achiziție.

Și da, este OLED! Mai multe în cele ce urmează.

Design/Construcție
Trebuie să vă spun că îmi place mult aspectul minimalist al lui Zenbook A14. Culoarea primită la review, Iceland Gray, este plăcută și se poate îmbina în orice mediu fără să iasă prea tare în evidență. Finisajul carcasei de Ceraluminiu, numele dat de Asus aliajului Ceramic-Aluminiu folosit, nu aduna amprente, decât puțin, dar fiind mat acestea sunt mascate destul de bine.

Ceraluminiul mai are un avantaj important, este destul de ușor (30% mai ușor) fără să compromită la nivelul durabilitate, fiind de 3 ori mai rezistent ca aluminiul tradițional, conform ASUS. Utilizarea lui Zenbook A14 a fost o plăcere, mai ales în perioada scrierii acestui review. Laptopul a fost cărat în ghiozdan peste tot, uneori destul de neatent, lipit de încărcătorul lui sau alte dispozitive. Având experiența ceraluminiului de la testarea lui Zenbook S14 știam că nu se va zgâria prea ușor această carcasă.

Imagine

Sistemul de balama centrală EasyLift susține cu brio greutatea redusă a ecranului dar este suficient de solidă cât să nu permită mai mult flex decât normal pentru acest tip de ultraportabil. În plus, deschiderea lui Zenbook A14 este o experiență extrem de light, smooth și satisfăcătoare. Dacă vrei poți deschide laptopul chiar și cu degetul mic, fără probleme.

Imagine

La numai 0.98Kg este un ultraportabil perfect pentru cei care sunt constant On-the-go, cu laptopul în ghiozdan după ei. Recunosc că de multe ori am verificat dacă îl am cu mine, ghiozdanul gol cu o sticlă de apă în lateral e mai greu ca acest Zenbook. De asemenea apreciez mult și pouch-ul inclus în pachet similar cu cel regăsit și la Zenbook S14 testat anul trecut. Acesta este din materiale premium, cu închidere magnetică și-ți poate salva Zenbook-ul de la o cădere violentă sau pisici curioase. Fiind și compact poate încăpea cu tot cu laptopul înăuntru în orice ghiozdan.

La capitolul conectivitate, ASUS a dotat Zenbook A14 cu destule porturi, printre care enumerăm:

1x USB 3.2 Gen 2 Type-A (viteze de până la 10Gbps)
2x USB 4.0 Gen 3 Type-C cu suport pentru display/power delivery (40Gbps rate de transfer date)
1x HDMI 2.1
1x 3.5mm Combo Audio Jack

Imagine

Imagine

Fără fir, Zenbook A14 se poate lega la rețele Wireless protocol Wi-Fi 7 și la orice dispozitiv Bluetooth compatibil 5.4, practic cele mai noi și stabile standarde de comunicare wireless.

Mai este de menționat că Zenbook A14 a fost testat cu rigurozitate atât în laboratoarele Asus dar și în exterior, obținând certificare militară MIL-STD-810H.

Performanță
Fiind un SoC (System on a Chip) beneficiezi atât de procesorul în sine, denumit Qualcomm Oryon care are 12 nuclee care funcționează la 3.4GHz cu 42MB Cache, procesor grafic Qualcomm Adreno GPU capabil de 3.8 TFLOPS și Qualcomm Hexagon care este procesorul neural (NPU) care duce nici mai mult, nici mai puțin de maxim 45 TOPS (Trilioane sau Tera Operații pe secundă).

Imagine

Zenbook A14 vine și cu RAMii integrați deci configurația aleasă va rămâne cu același RAM LPDDR5X la 8533 de MegaTransferuri pe secundă până când te decizi să schimbi laptopul cu totul. Singurul avantaj al ramilor de acest tip este faptul că accesezi viteze mai bune dar sacrifici posibilitatea de extindere ulterioară.

Ce poți înlocui însă cu ușurință este SSD-ul, bine, îndată ce ai desfăcut toată carcasa laptopului.

Întotdeauna vom aprecia un OLED cinstit
Nu poate decât să ne bucure faptul că din ce în ce mai multe laptopuri, monitoare și televizoare adoptă tehnologia OLED. Acest lucru inevitabil înseamnă mai multă competiție pe acest segment și implicit creșterea calității pentru consumator și, sper, reducerea prețurilor pentru acest timp de panouri.

Ecranul din dotarea lui Zenbook A14 este un OLED WUXGA (1920 x 1200 pixeli – aspect 16:10) denumit de ASUS: Lumina, capabil de o luminozitate maximă de 600 nits, contrast 1 000 000:1, acoperă 100% din segmentul DCI-P3 și vine certificat TUV Low Blue Light, Dolby Vision, DisplayHDR 600 . Acesta nu are touchscreen.

Imagine

Ce înseamnă toate specificațiile enumerate mai sus pentru oamenii normali? Înseamnă culori fenomenale, reproduse aproape perfect pe ecran la un contrast puternic și o luminozitate care-ți va permite vizionarea serialului preferat chiar și în parc, în zile însorite. Mai mult de atât, pentru când stai noaptea să lucrezi pentru cel mai nou review Zenbook nu te va asalta cu lumină albastră ca să deranjeze ochii.

De asemenea, apreciem enorm cât au evoluat ASUS în materie de protecții pentru ecranele OLED. Acum, prin intermediul aplicației MyASUS poți activa toate protecțiile și toate rutinele care-ți vor prelungi viața acestui panou superb.

Merită menționată și camera web care poate filma 1080p @ 30 cadre pe secundă, un mic progres față de cele de 720p de care ne-am săturat efectiv. Aceasta suportă și Windows Hello, cu ajutorul unui extra senzor IR.

Imagine

Ce este acest Snapdragon X Elite?
Snapdragon X Elite este un SoC construit pe arhitectura ARM, o arhitectură diferită de standardul x86 cu care suntem obișnuiți cu toții în ecosistemul Windows. Apple a trecut pe chipuri ARM odată cu lansarea lui M1 și nu s-a mai uitat înapoi deci potențial există și Snapdragon nu este genul care să facă un experiment de scurtă durată, este „Here to stay”.

ARM este un tip de procesor Reduced Instruction Set Computer (RISC). Procesoarele bazate pe arhitectura x86 sunt de tipul Complex Instruction Set Computer (CISC), iar diferența între acestea este destul de mare în materie de cum se execută instrucțiunile.

Un exemplu ar fi: Dacă procesoarele x86 în general execută instrucțiuni complexe în memoria RAM o mare parte din setul de instrucțiuni ARM se execută direct pe regiștrii procesorului, rezultând în timpi de rulare considerabil mai mici în anumite situații. Acest lucru este posibil datorită faptului că instrucțiunile din setul RISC sunt mai simple decât cele utilizate de x86.

Mai pe românește, explicația și diferențele dintre cele 2 arhitecturi sunt mult mai complexe de atât și necesită probabil un video sau articol separat, dar pe scurt: În general ARM consumă mai puțin curent, se încălzește considerabil mai puțin ca procesoarele x86 și era folosit predominant în piața telefoanelor inteligente sau a tabletelor, dispozitive care funcționează foarte mult timp pe baterie.

Benchmarks
După cum știți deja, la Zona ne macină curiozitatea întotdeauna așa că nimic nu scapă testat și benchmarkuit, fie el un un monstru de gaming, un laptop de productivitate sau cel mai subțire ultrabook. Așadar am scos valiza de teste și am început descărcarea acestora să avem cele mai noi variante:

În 3DMarkul cel de toate zilele am obținut scoruri decente pentru acest procesor, anume: aproape 3000 în FIre Strike Extreme, 6000 în Fire Strike (Cu 6400 scor grafic, 19000 pe fizică și 2700 combinat), 11000 în Solar Bay și circa 9600 puncte în CPU Profile pe Max Threads. Acestea indică un procesor destinat multitaskingului de instrucțiuni ușoare destul de capabil. Time Spy a decis că nu trebuie să mai funcționeze deși a fost testat pe ARM cu succes în trecut.
Geekbench a produs scoruri aproape identice cu ultimul portabil cu Snapdragon X Elite sub capotă, anume 2450 puncte pe single core și aproape 14500 pe multi core, un scor comparabil cu alte procesoare i7 de la intel. Mai e de adăugat aici că Geekbench are acum și test dedicat instrucțiunilor AI. Probabil pe măsură ce testăm mai multe dispozitive cu Snapdragon X, vom avea o imagine mai clară asupra a ce înseamnă 2160 pe single precision, 3438 pe half precision și 6316 scor cuantificat și unde se poziționează aceste scoruri vs alte modele.
Urmează V-Ray care pe CPU a scos puțin peste 10 mii de Vsamples, iar pe testul CUDA (GPU) 522 vpathuri.
Am reușit și un test de AI, anume UL Procyon AI Computer Vision CPU unde Snapdragon X elite s-a comportat identic, cu scoruri aproape identice, cu laptopuri cu același procesor primite la test acum mai bine de 6 luni.
Cinebench atât varianta R23, cât și 2024 care s-a lansat și versiune de ARM mi-au dat următoarele scoruri: 1081 pe single core cu 9340 multi core în cazul lui R23 și 878 multi cu 106 pe Single Core performance pentru Cinebench 2024. De menționat faptul că fix Cinebench 2024 care are variantă specială ARM64 a crăpat cauzând un restart în mijlocul benchmarkului, ceea ce mi se pare amuzant.
Stocarea lui Zenbook A14 este reprezentată de un SSD NVMe de 1TB PCIe 4.0 care poate atinge viteze de până la 7000MBps citire în CrystalDiskMark, viteze demne de cele mai rapide SSD-uri comune.
Alte benchmarkuri precum Superposition nici măcar nu încearcă să pornească

Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine

Sistemul de răcire a ținut sub control chiar și cele mai sălbatice scenarii de testare la care l-am supus pe Zenbook A16, iar cele 2 ventilatoare s-au făcut auzite doar când procesorul a urcat spre 100% usage. Chiar și așa, nivelul de zgomot produs de acestea este neglijabil. Temperaturile maxime obținute pe Snapdragon X Elite sunt între 65 și 70 de grade Celsius în mijlocul luptei intense versus Cinebench 2024.

De asemenea, Zenbook A14 nu se încinge la fel de tare ca modelele competiției bazate pe AMD/Intel, ba chiar recunosc că am stat cred 20-30 de minute pipăind continuu laptopul pe durata unui run de Cinebench, căutând hot spots pe aceasta.

Snapdragon X Elite – Windows și ARM != Love dar e pe drum
Zenbook A14 are ca inimă acest procesor ARM numit Snapdragon X Elite. Fiind o arhitectură diferită de standardul x86 cu care este obișnuit Windowsul, pot apărea probleme neașteptate, drept urmare Microsoft a dezvoltat un Windows pentru ARM. Urmarea acestei dezvoltări a fost că Microsoft a eliminat o mare parte din problemele și instabilitățile la nivel de sistem de operare, dar trebuie luat în considerare că nu toate aplicațiile au fost gândite din start pentru acest tip de procesor.

Aplicații construite direct pe arhitectura x86 (fie ele pe 32 biți sau pe 64) adesea nu merg direct nativ pe ARM, fiind nevoie de emulare, versiuni separate pentru acesta ori update-uri majore, pași pe care nu toți producătorii i-au parcurs, încă. Unii poate așteaptă să vadă dacă această bulă ARM pe laptopuri se va sparge sau e de durată.

Un exemplu care încă ne pune bețe în roate este Superposition. Acest benchmark nu a funcționat nici când colegii de la Zona au testat în vară alte modele dotate cu procesoare ARM și nu pornește nici acum, drept urmare va lipsi și din acest review 🙂 De asemenea, 3DMark a decis de la ultimul update că nici Time Spy, varianta normală, nu va mai rula deși în trecut a fost testat cu succes de noi. Dar rulează Time Spy Extreme în schimb.

Alte programe populare care sunt cu semnul întrebării: Google Drive for Windows (Care dezvoltă o versiune Beta pentru ARM), AutoCAD sau programe similare, diferite VPN-uri și majoritatea jocurilor. Cert este că trebuie să te interesezi înainte de a cumpăra acest dispozitiv dacă software-ul în care-ți faci treaba are versiune separată pentru ARM sau funcționează pe acest procesor. Există și un site unde poți căuta prin lista de aplicații/jocuri care funcționează pe ARM64, acesta.

Pe lângă programe care nu pornesc sau nu funcționează am mai întâlnit probleme foarte aleatorii precum ferestre care nu se derulează complet până jos sau nu țin cont de taskbar când le dai fullscreen, se blochează aleator, durează suspect de mult să se încarce, restarturi random în mijlocul Cinebenchului și câteva altele mai micuțe.

AI
Fiind un SoC (System-on-a-Chip) dotat și cu un NPU (Neural Processing Unit) știți bine că avem parte și de funcționalități AI de care ne-am săturat cu toții să enumerăm în ultimul an.

Pentru fanii puțini ai Copilot+ aflați că puteți folosi tehnici AI prezente și pe majoritatea telefoanelor inteligente, precum scriere de paragrafe/mailuri, rescriere, diverse rezumate dar și Live Captions, Recall (NU FOLOSIȚI RECALL, este posibil una din cele mai intrusive funcționalități bazate pe AI pe care am văzut-o până în prezent), Cocreator, Generative Fill și Erase din Paint, Image Creator, Restyle Image, Super Resolution, Windows Studio Effects, versiunea 2 și Windows Search Îmbunătățit.

Dintre acestea merită menționate Live Captions, care-ți urmărește conținutul la care te uiți și generează subtitrări în limba aleasă. Acesta este util pentru persoane care nu aud bine sau deloc dar și pentru cei care vor să traducă un video.

Ar mai fi și Phone Link app de la Microsoft, o aplicație prin care te poți lega la telefonul personal și poți folosi laptopul ca interfață pentru acesta, efectuând apeluri direct prin laptop, de exemplu.

De asemenea mai doresc să menționez Super Resolution ca un posibil use-case pentru acest timp de chipuri. Cu ajutorul acesteia îți poți rafina poze mai vechi, prin upscaling.

Și ultima componentă AI care ni se pare nouă utilă este AI Noise Cancelling pe apeluri audio/video. Aceasta elimină din zgomotul de fundal cu relativ succes, ceea ce poate fi foarte folositor în medii de muncă ușor gălăgioare.

Software
După cum am mai zis și mai devreme, unul din softurile inportante, la care vei apela de fiecare dată când vrei să schimb din comportamentul lui Zenbook A14 este MyAsus. Prin intermediul acesteia poți controla majoritatea comportamentului acestui laptop. Poți schimba profilul sunetului, al monitoarelor externe și poți activa gesturile Smart pentru Touchpad etc. Tot prin intermediul MyAsus îți poți updata sa udiagnoza dispozitivul, iar în caz de probleme ai un meniu întreg de Customer Support.

Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine


Mai există și StoryCube, un fel de asistent digital AI care-ți va organiza fișierele multimedia în funcție de ce factori îi dai tu. Acesta poate crea și diferite compilații, identifica persoane în poze multiple și organiza pozele/filmările pe diferite categorii.

Asus AI Camera este prezent și în cazul lui Zenbook A14. Acesta, cu ajutorul senzorului cu infraroșii, poate identifica utilizatorul cu ajutorul feței dar face mai mult de atât. Cel mai cool feature, mai ales pentru un mediu office este Adaptive Dimming, care ajustează luminozitatea în timpul meetingurilor pentru a conserva bateria și Adaptive Lock care detectează când ai plecat de la birou și, după cum sugerează numele funcției, încuie dispozitivul.

Tastatura și touchpadul
Tastatura lui Zenbook A14 este potrivită pentru targetul acestui laptop. Este foarte ușor de tastat pe ea și are un finisaj ușor mat care-ți invită degetele să fie cât mai creative, foarte satisfăcător să plimbi pernițele peste taste așa… orizontal. Apăsarea maximă de 1.3mm este cumva la fix pentru acest ultraportabil. Dacă era mai aproape de 1mm mi se părea prea puțin.

Pentru creativii nocturni tastatura este și iluminată cu un LED alb, reglabil pe 3 nivele de intensitate.

Imagine

Touchpadul smart este mărit puțin față de modelele anterioare din familia Zenbook și are Smart Gestures precum reglarea volumului sau a luminozității, fast forward/rewind pe margini. Suportă multi-touch și e foarte responsiv și natural de folosit, chiar mi-a plăcut și eu nu sunt deloc un mare fan al touchpadurilor în general. Prefer oricând un mouse.

Difuzoarele
Merită menționate difuzoarele prezente în carcasa subțire a lui Zenbook A14 pentru calitatea sunetului redat care este mult peste alte laptopuri considerabil mai dolofane. Dacă Asus poate pune difuzoare decente în acest form factor mic de ce ne chinuim cu cele mai neinspirate și pline de ecou difuzoare pe majoritatea laptopurilor prezente pe piață?

Imagine

Sunetul produs de sistemul audio stereo incorporat în Zenbook A14 este surprinzător de detaliat. Avem parte de bass, avem parte de medii diferențiate de înalte și un volum destul pentru majoritatea use-case-urilor de care te vei lovi day-to-day. Mai un meeting, mai un consum de conținut multimedia prin pauze, acestea nu te vor lăsa la greu.

Bateria
Bateria de 70 Wh este fără îndoială unul din punctele forte ale acestui Zenbook A14. Faptul că poți pleca la serviciu, folosi laptopul toată ziua să scrii la review-ul pentru Zenbook A14, sta pe un Youtube ocazional, asculta muzica la difuzoare și ajungi acasă seara cu 50% mi s-a părut halucinant, mai ales că nu obișnuiesc să las vreodată luminozitatea ecranului sub 60%.

În teorie, vei adormi tu urmărind Netflix înainte ca Zenbook A14 să-și dreneze bateria care poate duce aproape 20 de ore de vizionare conținut multimedia.

Încărcarea lui Zenbook A14 este suficient de rapidă cât să nu ai nevoie de mult timp la priză. Aceasta poate fi configurată să încetinească peste 80% pentru a menține viața cât mai lungă a bateriei.

Încărcarea lui Zenbook A14 este foarte rapidă, având în pachet un încărcător Type C de 90W, iar dacă l-ai uitat acasă va funcționa, desigur, cu oricare alt Type-C disponibil dar mai încetișor.

Concluzii
Dacă îl vezi ca pe un laptop de office, pentru scris, parcurs articole sau vizionat de conținut multimedia fără pretenții de gaming sau softuri demanding gen AutoCAD, Zenbook A14 este demențial. Carcasa de Ceraluminiu nu adună amprente, se simte în general foarte bine și oferă extra durabilitate fără să compromită la capitolul greutate. De asemenea procesorul Snapdragon X Elite este rapid în taskuri simple, dar implementarea încă la început a multor aplicații pe arhitectura ARM64 mă face să fiu puțin rezervat, mai ales în cazul jocurilor. Totuși, cu mici excepții, pare că lucrurile progresează și ne bazăm pe faptul că Snapdragon este un jucător destul de mare care nu va dispărea de pe o zi pe alta și nu va abandona acest „proiect”, această familie de SoC-uri pentru laptopuri.


Imagine

Interesant este că, în calitate de nou jucător care se strecoară în sufletele consumatorilor, Snapdragon prinde tracțiune, probabil împins de la spate și de succesul Apple cu chipuri ARM, dar ne arată că poți avea baterie de 10+ ore fără probleme fără să compromiți la capitolul ecran sau greutate plus niște AI piperat pe ici, pe colo, că deh, nu există rețetă în tech în ultimii 2 ani fără acest ingredient.

De menționat: Deși Zenbook A14 este disponibil atât cu procesorul Snapdragon X, cât și cu, varianta mai sus testată, X Elite, în România se va comercializa doar modelul bazat pe X Elite.

Preț și disponibilitate: Cei din voi care sunteți interesați de acest ultraportabil plin de baterie îl veți găsi în magazine la prețul recomandat de 7849 lei pentru varianta cu 16GB RAM și 8749 cu 32GB RAM.