
Apărut ca un oaspete surpriză în lista ta de WhatsApp, Meta AI este genul acela de „prieten” de care nu poți scăpa nici dacă vrei.
Prezentat ca un chatbot prietenos, disponibil pentru conversații la nivel de bază și furnizarea de răspunsuri rapide la întrebări despre… orice, Meta AI nu vine cu opțiune pentru dezactivare, tactica vădit ilegală a celor de la Meta invitând la o anchetă „suculentă” din partea autorității responsabile cu investigarea practicilor de monopol, din subordinea Comisiei Europene.
Scos in evidență cu un cerc verde, albastru și violet, vizibil în apropierea butonului New Chat, noul buton Meta AI contrastează puternic cu schema clasică de culori în nuanțe de verde a aplicației de mesagerie, semn că a fost „potcovită” de compania lui Mark Zuckerberg fără un calcul prealabil, altul decât maximizarea impactului avut asupra utilizatorilor. Iar pentru că nu era de ajuns să ai încă un buton viu-colorat adăugat lângă cea mai des accesată funcție WhatsApp, Meta AI și-a făcut apariția și în lista ta de chat-uri. Doar că de aici îl poți șterge, sau măcar ignora pe termen nelimitat.
În timp ce WhatsApp oferea deja de mai multe luni acces la chatbot-ul Meta AI pentru utilizatorii din anumite regiuni timp, lansarea sa la nivel global a ajuns doar recent și la piețe „sensibile”, precum europeană.
Chatbot-ul Meta AI folosește modelul AI de uz general Llama 3.2 sau GPAI și se limitează în prezent la generarea sau îmbunătățirea textului mesajelor pe care vrei să le trimiți în sesiunile de chat purtate cu alți utilizatori ai platformei. De asemenea, îți poate răspunde la întrebări simple și ține locul unui motor de căutare convențional.
Problema e că Meta AI nu face parte din funcționalitatea de bază a aplicației WhatsApp. De fapt, acesta e dintr-o cu totul altă categorie de servicii (ex. chatboți, servicii de căutare), promovarea sa intempestivă către utilizatorii WhatsApp intrând cu maximă ușurință sub spectrul practicilor monopoliste, pentru care autoritățile UE au reguli stricte și amenzi usturătoare.
Autoritățile de reglementare din UE analizează deja dacă implementarea „se aliniază la regulile UE”, potrivit Veronika Cifrová , membru al Parlamentului European.

Noua evoluție apare după ce Meta și-a oprit temporar în Europa planurile de extindere pe domeniul soluțiilor de inteligență artificială, repornind după ce negocierile păreau să indice ajungerea la o înțelegere cu autoritățile de reglementare responsabile cu implementarea așa numitului AI Act al UE . Legislația extinsă impune companiilor din industrie să se angajeze în practici transparente care protejează confidențialitatea persoanelor, forțând Meta să își revizuiască serviciile de chatbot înainte de a include și consumatorii din piața europeană. Astfel, chatbot-ul Meta AI oferit utilizatorilor WhatsApp din Europa nu oferă capabilități avansate, cum ar fi personalizarea memoriei și generarea de imagini pe bază de text, Meta sperând că abordarea mai precaută va permite evitarea unui conflict mai amplu cu prevederile legislației europene.
Dar din punct de vedere al autorităților UE, popularitatea WhatsApp face din aceasta o aplicație practic indispensabilă, motiv în plus pentru aplicarea „la literă” a prevederilor legislației în domeniu.