
Este Google angajatorul perfect? Unii ar spune că da, gigantul american numărându-se printre puținele companii care își lasă angajații cu adevărat valoroși să stea pur și simplu degeaba, dacă nu au de lucru cu ceva anume.
Strategie genială de pentru a câștiga fidelitatea angajaților, sau un calcul rece de tip raport cost/beneficiu? Se întâmplă la divizia Google AI, probabil cea mai competitivă ramură a companiei, al cărei succes depinde de contribuția unor angajați foarte bine pregătiți și permanent „vânați” de ceilalți jucători din industria AI, cum ar fi Microsoft/Open AI.
În loc să recurgă la tot felul de clauze contractuale pentru descurajarea/sancționarea angajaților tentați să accepte ofertele atractive primite din partea companiilor care abia așteaptă să-i recruteze, Google ar fi ales să-și fidelizeze cei mai valoroși angajați implicați în proiectul DeepMind cu o ofertă de nerefuzat: bani pentru statul degeaba. Iar rațiunea din spatele unei astfel de decizii este cât se poate de simplă: pierderea unui angajat valoros costă mai mult decât remunerarea acestuia pentru ocazionalii „timpi morți” apăruți după încheierea anumitor proiecte.
Dezvăluirea făcută pentru publicația Business Insider poate in fi interpretată și ca o invitație adresată celor mai talentați specialiști din industrie pentru a se alătura echipei Google.
Însă tot pe surse aflăm și că DeepMind recurge de fapt la acorduri de non-concurență „agresive” pentru o parte din personalul său AI din Marea Britanie, care blochează orice posibilitate de a accepta un job secundar și la concurență. Spre exemplu, în Statele Unite clauzele de non-concurență au fost interzise încă de anul trecut, pe motiv că ar îngrădi drepturile legitime ale cetățenilor de a munci. Însă astfel de reguli nu se aplică și în Marea Britanie, deocamdată.
Un alt detaliu interesant vine de la VP-ul Microsoft AI, acesta declarând că personalul DeepMind îl contactează „în disperare”, dar sunt refuzați din pricina complicațiilor legale ridicate de clauzele de neconcurență.
Pe de o parte, Google este dispus să plătească angajații să nu facă nimic doar pentru a-i menține în companie. Dar pe de altă parte, le impune acestora condiții extrem de stricte pentru descurajarea oricăror „tentații” de a-și pune la dispoziție expertiza în beneficiul companiilor rivale.