
Cu Windows 10 pe cale să fie abandonat de Microsoft în aproximativ șase luni, tot mai mulți utilizatori încep să „îndrăgească” Windows 11. Fie de nevoie, prin achiziționarea unui nou PC livrat direct cu Windows 11 preinstalat, sau tot de nevoie, alegând calea upgrade-ului la Windows 11 pentru a evita problemele de compatibilitate tot mai numeroase de care te poți lovi ca utilizator de Windows 10.
Potrivit datelor publicate de Statcounter, Windows 11 și-a mărit semnificativ baza de utilizatori în martie 2025. Windows 10, pe de altă parte, a pierdut o mare parte din utilizatorii fideli, tot în aceeași lună martie.
Astfel Windows 10 rămâne cu 54,23% cotă de piață între PC-urile cu Windows din întreaga lume, ceea ce reprezintă o scădere de 4,43% (într-o singură lună?). Windows 11 are 42,66%, ceea ce reprezintă un nou record istoric pentru sistemul de operare și o creștere de 4,53% (cel mai mare salt din ultimii trei ani). Sigur, datele par „coafate”, dar noul trend ar putea avea motive credibile, de la „expirarea” pe cale naturală a vechilor PC-uri cu Windows 10, până la problemele de compatibilitate sus-amintite și, deloc de ignorat, plictiseala/curiozitatea utilizatorilor pentru a încerca ceva nou și modern. Iar adevărul este că Windows 11 nu bate pasul pe loc, Microsoft depunând eforturi susținute pentru aducerea actualei versiuni de OS la o formă care să convingă până și cei mai înverșunați dintre sceptici, anunțând tot felul de îmbunătățiri.

Sigur, pentru a beneficia de toate avantajele Windows 11 ai nevoie de un PC special conceput pentru acesta, dar până și această cerință nu mai pare atât de „exotică”, acum că orice nou laptop sau PC desktop vine din oficiu cu eticheta ”Windows 11 ready”. Cât despre cei care nu pot actualiza oficial din cauza hardware-ului învechit (după standardele Microsoft), ei bine numărul acestora se reduce tot din cauze „naturale”, asigurând succes practic garantat pentru singura alternativă lăsată utilizatorilor Windows. Iar dacă nu-ți vine să crezi, ia aminte că Windows 7 mai are acum doar 2.22% cotă de piață, deși, părea „nemuritor” pentru utilizatorii care susțineau că nu vor instala nicicând o altă versiune de Windows.