
Reflectând neîncrederea tot mai mare față de noua administrație SUA, companiile europene se alătură valului inițiat de antreprenorii din Canada boicotând furnizorii americani de servicii cloud.
Problema este că asta nu e deloc un lucru ușor, nenumărate companii europene acordând atât de multă încredere soluțiilor Microsoft Azure, Google Cloud și Amazon Web Services (AWS), încât „divorțul” de acestea pare aproape o misiune imposibilă. Totuși, dezaprobarea în continuă creștere a politicilor americane pare că este pe cale să motiveze o tranziție care nesocotește regulile de business centrate pe strict pe profit și oportunitate.
„Există un apetit uriaș în Europa de a risca sau de a decupla dependența excesivă de companiile tehnologice din SUA, deoarece există îngrijorarea că acestea ar putea fi folosite drept arme împotriva intereselor europene”, spune Marietje Schaake, un coleg nerezident la Centrul de politici cibernetice din Stanford și fost membru al Parlamentului European de un deceniu.
Iar schimbările ale căror efecte probabil că vor avea consecințe pe termen lung sunt deja în proces de implementare. Spre exemplu, pe 18 martie politicienii olandezi au adoptat opt moțiuni vizând reducerea dependenței a de companiile de tehnologie din SUA prin selectarea de alternative europene.
Cu câteva zile înainte, peste 100 de entități economice au semnat o scrisoare deschisă către oficialii europeni, solicitând o ”mai mare independență din punct de vedere tehnologic” și spunând că status quo-ul creează „riscuri de securitate și fiabilitate”.
„Este o mare îngrijorare cu privire la incertitudinea din jurul tuturor. Și din perspectiva europenilor, că poate că SUA nu mai sunt în aceeași echipă ca noi”, spune Joakim Öhman, CEO al furnizorului suedez de cloud Elastx. „Aceștia sunt factorii care aduc oamenii sau organizațiile să caute alternative.”
Și dacă îngrijorările oficialilor olandezi sunt cu siguranță bazate pe declarații politice fără acoperire, nefiind încă probat scenariul în care Statele Unite ale Americii vin să cucerească Groenlanda prin mijloace militare, nu același lucru poate fi spus despre cele celelalte politici SUA. Spre exemplu, acordul de partajare a datelor dintre UE și SUA, care este conceput pentru a permite circulația informațiilor între cele două continente, protejând în același timp drepturile oamenilor.
Mai multe versiuni anterioare ale acordului au fost anulate de instanțele europene. La sfârșitul lunii ianuarie, Trump a concediat trei democrați din Consiliul de Supraveghere a Confidențialității și Libertăților Civile (PCLOB), care ajută la gestionarea acordului actual.